středa 6. srpna 2014


Selky..HELP sím ♥

Vracím se ke kořenům..už roky, pomalu..
Kdyby tu tak byla moje babička..to byla pravá selka. Měla obr hospodářství, veškeré možné zvířectvo, pole lán, uměla všechno.
Nestihla jsem - hlavně díky své vlastní pohodlnosti - pobrat všechna její moudra, zkušenosti, umy. 
Nicméně s lety a hlavně zjištěním, co vše za hnusy jsou ve výrobcích, které denně dáváme v dobré víře dětem, dělám doma kromě klasického kuchtění chléb, balkán, lučinu..
Pro nás je nej kvalitní forma vápníku ( kdo ví-hlavně kvůli Ondrovi). Naprosto mě nadchla domácí výroba sýra.
Coby huránadšenec jsem se vrhla do studování recepisů, rad, přidala se ke dvěma skupinám na FB..
Nicméně všici jsou někde na hony daleko od mé představy.
Hodně je vše o matematice :) UF a zkoušení, no spíš zkušenostech.

Nedávno jsem narazila na jednoduchý, ba přímo primitivní recepis bez syřidel a jiných pro mě uf ingrediencí.
Metodou jdu do toho hlavanehlava to vyšlo a sýr je výborný!
Dělala jsem dvě várky a určitě by byl vhodnou zdravou alternativou, nicméně to jaksi pořád není  TO ONO.
Tak nějak tuším, že mě ta klasika, pokud budu chtít kvalitu, nemine.
No, přiznám se - a to mě láká, a to mě lákáááá!!
Koukala jsem, co vše bych potřebovala koupit-uf..fest..tak do 2000Kč.. pro začátek.

Tudíž se ptám-vyrábíte někdo sýr v domácích podmínkách?
Nevíte o kurzu v okolí Frýdku-Místku? Nechali byste nahlédnout tupkyni pod pokličku? :o) (sichr je sichr)
Budu moc ráda, pokud písnete jakékoli zkušenosti :)
MOC MOC díky ♥

Moje hobby varianta TU
Šlo vše levou zadní!!


 
Mlékomat nám zrušili a nejbližší je daleko, tak nouzově bio varianta z Obchůdku - cena 32,-!! Kč za litr :(
 
 
Výsledek uspokojivý-nedávala jsem žádné koření abych zjistila chuť sýra - konzistence i chuť jako normál eidam
 
 
Druhá várka už estetičtěji :o) forma na belešníky
 
 
Jen to šlo fest blbě ven :o)
 
Kdo by chtěl taky zabřednout jako já :o)
 
 
 
 
 
 
HUGS všem!
 
 


5 komentářů:

  1. Ahoj Dani, poslala jsem Ti na mail článek z časopisu, třeba se Ti zhodí.
    Měj se hezky,
    J.

    OdpovědětVymazat
  2. Velké dík všem, co mi napsali na mail ♥
    Rady pročteny, uloženy. Potřebné nastudováno a vše tedy objednáno v koloniálu..dál se uvidí :o)
    Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
  3. Podle Tvé tvorby selka nejsem ani nebudu,ale jsem naprosto uchvácena Tvým zápalem a Tvými nápady:-)
    Díky drahulko..
    Bi

    OdpovědětVymazat
  4. Na sídliště u kulturákuve F-M vozí paní Bílková ( Barbora) v pondělí a ve čtvrtek v 15 hodin mléko z kravína - myslím, že má i své stránky - facebook.

    OdpovědětVymazat
  5. Hned bych ochutnala. Prosííím, napiš mi mail: marci76zavinaccentrum.cz děkuju

    OdpovědětVymazat