sobota 1. března 2014


Baciloidně prokulturní přínos :o)

Jsouc lety -díky práci- vystavena denní řádné baciloidní palbě ze všech stran, cítila jsem se bláhově býti naprosto imunní vůči chorobám nahlodávajícím cesty mého těla-mám na mysli horní a dolní cesty dýchací samože :o)
Ale ouha pyšníkovi!!
Teda jak mě to tentokrát skrouhlo, to teda bylo něco...
Zánět se 14 dnů tetelil v mém kdečem..ale jsouc udatný bojovník, udolala jsem jej po mnoha vyrovnaných soubojích směsicí zázvoru, bylin, tepla ze žehličky a no.. tak jo..i díky atb :o)
Nicméně marodění není mé hobby..jakože vůbec!
Pokud hlava dovolila, kniha..pokud dovolily pařátky - jehlice a motání a pokud dovolilo vsjo a bylo možno opustit lože, tak film.
Dočetla jsem resty, umotala nějaká hlavokrytí, natiskla nějaké linoryty ale hlavně.. hlavně..
rozšířila své filmové obzory!!
Něco proběhlo bez záznamu v mé hlavoidní škatulce "Super film", nicméně mnohé filmové počiny zanechaly stopu - šlápotu rozsáhlých rozměrů a proto toto tu :o)

Nr.1 The way - Pouť


Režie Emilio Estevez - mluví za vše - a pokud se snoubí s poselstvím, podpořeno hudbou a krajinou..DOKONALOST!
Příběh o výzvách, usebrání se, tichu i společenství, touze po zklidnění, poznání sebe sama..dál by to bylo ještě na dlouho :o)
V kostce slovem ženy od plotny: otec, lékař.. si přijíždí do St. Jean Pied de Port pro tělo tragicky zesnulého syna-ten započal pěší pouť do Santiaga de Compostela a cestou tragicky zahynul. Otec nechá tělo syna zpopelnit a po určitém vnitřním boji podniká zcela neplánovaně tuto pouť za svého syna a cestou s pokorou usypává popel na synovu počest..zní to morbidně, ale má to svou hloubku.
Cestou potkává mnoho souputníků, kteří putují z mnoha důvodů-zdravotních, osobních, turistických i náboženských a začíná chápat proč syn odmítl dostudovat a dát přednost této cestě.
Mnoho zápletek, charakterů, dojmů..
Vyvolalo to vzpomínky na člověka-kněze, kterého jsem poznala v pubertálním věku jako již starce a ten o téhle pouti povídal-sám ji absolvoval-tehdá mi to bylo tak nějak povrchně šumafuk..co bych teď dala za to se ho na vše vyptat...

Tato pouť je skutečnou možností-cesta pouti ke hrobu sv. Jakuba. Může být pěší, kolmoidní..trasa vytyčena napříč světadílem. 


Poutník se může přihlásit, získá pas a do něj si podle průvodce zaznamenává razítka a na závěr může získat certifikát o absolvování. Na trasách jsou poutní ubytovny, kde poutníci mohou přespat a najíst se, pokud tedy nevolí spacákoidní variantu a splynutí s přírodou, která je teda naprosto úžasná..
Více: http://www.ultreia.cz/svatojabuska_cesta/
 
Resumé:
až budou díťata fuč, zvěř zaopařena a v polštářku našetřeno - JO!!

Nr.2: Jako nikdy


Hluboký příběh o umírání, poutech a umění. Jiří Schmitzer záruka zážitku! Velice překvapila Petra Špalková!
Tady se nijak neopovažuji popisovat děj, to se musí vidět.
Místy smutno, hořko..nicméně i takový je život!
Mmch - výtvarná díla úžasná-obraz andělů nad postelí Jiřího nebo plastika ženy pohupující se v ateliéru..JO!!

Nr. 3 a víc :o)
!! LORE


http://www.csfd.cz/film/300730-lore/ 

Tady teda fakt chipsy nee..spíš lahvinku, ale super zážitek až na kost!

!! Zlodějka knih


http://www.csfd.cz/film/346598-zlodejka-knih/ 

Podobné ražení ani nevím proč se mi tohle téma pořád vrací..

!! 12let v řetězech


http://www.csfd.cz/film/304544-12-let-v-retezech/ 

drsný příběh umocněn skutečnou událostí-krásný!!


a další třeba Kapitán Phillips, Naboso, Bratři, Dream house atd... 
A kdo by chtěl vypnout mozek a jen se duchaprázdně pobavit, tak Hašišbába-ROZHODNĚ!! Neb nikdá nevíte, jak na tom budete na stará kolena..smile!!



http://www.csfd.cz/film/315799-hasisbaba/ 
 
 
Takže bacilům ZMAR..nicméně mnohdy i díky nahoru za ně..za pozastavení se, jakýsi druh zpomalení k možnosti vnímání :o)

HUGS všem!!

...

8 komentářů:

  1. Danuško, film Pouť jsem shlédla minulý rok na You Tube v angličtině...i tak na mně dost zapůsobil...a tak od té doby mám obálku do které ukládám korunky...jako dárek k 50tinám ☺K uzdravení všeho druhu ♥ objímá Mokopa

    OdpovědětVymazat
  2. JoJo , Compostela. Celé mé okolí buď šlo nebo jelo, nebo jde, kratší verze, na části... Třeba se mi také poštěstí někdy. Kamarádka jde na etapy už čtvrtý rok. Vždy mi záviděla :-), tu práci ve školství a prázdniny, protože to by jí to šlo rychleji než po těch čtrnácti dnech za rok. Už je v Německu ( z Olomouce)...Zážitků na knihu už jen ta cesta Českou republikou..Tak vedeme debaty, že bychom měli více chodit. I u nás. ( Ono je to teď tak trochu " v módě" jít do Compostely, že..:-) ) Prostě být s tím svým rancem na cestě, sám se sebou, sám s Pánem ( jak si to kdo přebere), nemít moc financí.( to nedělá problém, že).. Taková čistírna :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Jenom rychlý pozdrav - Jako nikdy shlédnuto minulou sobotu (parádní herecké výkony), v neděli ihned výjezd na Podmokelský mlýn, kde se točilo..(to musím vidět! :-)). Úchvatný kraj kolem Berounky, kde to máme rádi. Večer vložím na Fb. Měj krásnou sobotu, HanaL.

    OdpovědětVymazat
  4. ...k dovětku ... jsem téhož názoru. Krásnou neděli a moře zdraví...Věrka

    OdpovědětVymazat
  5. Aspoň sis hezky odpočinula...i to je potřeba....právě proto tě tělo upozornilo....a Pouť...juju znám....nevím čím to je....stačí mi putování tady tu kolem ;-)....tak držím pěstičky, aby vyšla dlouhá pouť o samotě...

    s milým pozdravením pherenis

    OdpovědětVymazat
  6. To byla kvalitní "filmově-léčebná" kůra:-))) Dokonce s "Oskarovým primářem" v čele:-D. Přeji hodně zdraví!!!

    OdpovědětVymazat
  7. Čuky drahá moja, tož nešetříš nás filmečkovými tipy:o). Film Pouť jsem viděla a po shlédnutí jsem si řekla, že tu pouť do santiaga de compostela asi oželím, páč když jsem viděla to procesí dychtivých poutníků jak na Václaváků (spíš mi to přišlo jako nějaký komerční trek, těžká pohoda), tož asi budu muset najít nějakou méně známou poutní cestu. Příběh dobrý, záběry celkem povedené, ale něco mi tam nějak chybělo. Závěr emočně uspokojivý;o). Na Zlodějku knih jsem se mrkla po přečtení knihy, což jsem neměla dělat. Film byl dost slabý (mnohé zásadní pasáže vynechány), ale věřím, že se mnohým mohl líbit, ovšem ti určitě nečetli knižní podobu, která mimochodem je naprosto úchvatná, kniha mě totálně dostala, 600stran zhltnuto jedním dechem, každé slovo se mi dostalo pod kůži, nádherný styl, úžasně pojato, neskutečně dokonale vykresleno...Prostě doporučuji!!! 12 let v řetězech mám stažených, musím se na to ještě podívat. Jsem zvědavá;-D. No a Lore si určitě stáhnu, popis vypadá dobře. Děkuji ti zlatko za doporučení:-P. A budu se těšit na další dávku. Páčko Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míši, ahoj holka!!
      Co se týká pouti, ono to společenství lidí, sdílení, k tomu tak nějak patří, otázka zvědavců je už jiná, to máš pravdu :o)
      Číst knihu a pak vidět film je vždy jen pro otrlé, o tom žádná. Já nečetla, tak nadšení :o)
      Nej zklamání pro mě byl film Pod toskánským sluncem. Tedy film úžasný, ale z knihy neměl ani ZBLA :o)
      Jo jo..
      A když už budeš stahovat, tak zkus http://www.csfd.cz/film/235331-pozemstan/galerie/?type=1
      Dala mi to tady Verunka v dalším komentu.
      Hm, zajímavé.
      HUGS douško !

      Vymazat