sobota 1. února 2014



Nejen chlebem živ jest člověk..


Ale popravdě, není nad domácí chlebík! :o)
Pekávám jej z pivíska-recept jsem tu už dřív dávala.
Peču jej často..o víkendu i dvakrát-podle poptávky..
Nedávno jsem dostala od mé drahé sobice (mám na mysli-Když potká sob soba, mají radost oba-v mém případě sobici-kamáradku nesrstnatou ale srdnatou a srdcovou-UF jsem se zamotala..
A rozumějte ROHLÍKY Z PIVA - no, nezkuste to :o)
Před 146 :o) lety jsem pekávala obyč a byly dobré, ale recept jsem někde léty pozbyla a popravdě se mi fakt pro 5 strávníků "šulat" už nechtělo..
Ale tohle je výzva..
Tak vykasat rukávy a do díla!!


 Trošku jsem samože tunila, takže kapku kurkumy pro barvičku a fajn trávení a dovnitř i navrch konopná semínka. Poznala jsem je vloni na "Coloursech" a od té doby je nenápadně vrážím v vsjo..saláty, pomazánky, slané dobrůtky, tak proč ne do rohlíků?
Tyhle jsou ze Zdravé výživy a když už nic, tak mám aspoň pocit, že dělám našemu zažívání pelíšek..


Výsledek mile překvapil a chuť taktéž..
Žádná buchtoidní hmota, ale opravdu rohlíková chuť!!
Takže vlepeno do sešitu a zařazeno do víkendového jídelníčku!
HOWGH!!



A tu recepísek:

3a půl hrnku polohrubé mouky
1vejce
1lžička mléka
1 lžička soli
sůl, kmín, mák na posypání
hrnek světlého piva
3/4 kostky droždí
1 velký panák oleje

Připravíme kvásek v troše piva, který vlijeme do důlku utvořeného v osolené mouce a necháme chvíli kynout. Až se v kvásku utvoří bubliny, přilijeme zbytek piva, olej, žloutek a začneme zpracovávat těsto, které necháme kynout min 40 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 12 dílů. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a rozválíme na trojúhelníkové placky, ty pak srolujeme do rohlíků. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným bílkem s mlékem. Posypeme, necháme ještě chvíli kynout v teple . Troubu rozehřejeme na 200st a vložíme rozhlíky. Po 5-7 min přepneme na horkovzduch a pečeme dozlatova.

Poklona sobici!! :o)

Krásné chladivé dny a hugs povšechněm!!

A ochutnávka muzikoidní:
Winston McAnuff
http://www.youtube.com/watch?v=oBl2mZNeJ9Y

15 komentářů:

  1. Pivo do těsta!!! a ...semínka nahoru :-)) = z trouby vyjde takový krásný veselý rohlík!!! první stránka v mém novém diáři bude patřit této /pro mě/ novince ♥Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj Ivi a podstatná informace - půl pivíska zbude..tož buď kuchařince nebo pantátovi jen tak..SMILE!! :o)

      Vymazat
  2. Týý jo, opravdová rohlíková chuť, to musí být něco:-))

    OdpovědětVymazat
  3. ... děkuji za skvělou inspiraci...Věrka

    OdpovědětVymazat
  4. dakujem za receptik, odkladam verim, ze sa mi urcite zide :)

    OdpovědětVymazat
  5. ..právě peču další várku..tak asi tak.. :o)

    OdpovědětVymazat
  6. Jááj, tuž to jsem dobře natrefila...tu se chutně papká, hraje pěkná muzika, hýří se tu nápady a ručními pracemi.......tu se pěkně uhnízdím ...... :o))))). Díky za receptík na fajne rohlíčky, - hned vyzkouším.... taky chci dobře papkat.....hezký blog...
    Pepča

    OdpovědětVymazat
  7. ...naštěstí jsem po snídani, vypadají úžasně!
    hezké pondělí Danuško!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Pepi..kují hezky :o)
    Jen zahnízdovat!!
    Helenko, hezký den!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahojda Dani,
    přečteno, přepsáno, vyzkoušeno. Dobrota. Jen jsem dala 1/4 kvasnic (v piví je toho dost) a příště dám ještě jednu lžičku soli. Zařazuji do kuchařky, pivní recepty můžu. :o) Díky. J.

    OdpovědětVymazat
  10. Koukněte k " U nás na kopečku" a zarolujte dolů, - mají tam úžasný recept na "hnědou mňamku". Vyzkoušela jsem, - jen jsem do mouky přidala trošku prášku do pečiva.... jen se po koláči zaprášilo :o)). Začali dělat i sýry, - možná dají recept :o))). A vaše rohlíky taky byly hned pryč. Na mě zbyl jen jeden a i ten jsem musela v poslední chvíli svému bližnímu vyrvat z ruky :o)))
    Mějte se fajn. Pepča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj Pepi..že je Monča šikulka, o tom žádná!! :o)
      A mmch- jsem hrdou vlastnicí mydélek JUCH!!
      Nabízím tykání :o)
      Papa

      Vymazat
  11. Vážně? TY, - tož děkuji za milou nabídku :o)). A neškrábou tě ta mýdelka? Koukala jsem na ně, tvar mají jako kdysi hellada, či jelen, kterými mi babička drhla šlapky u punčocháčů :o))). Bylinky v nich vypadají dobře, ale tak nějak "šmirglovatě". Ale určitě hezky voní...
    Moooc šikovný lidičky Nakukuju a čekám, kdy "vyplivnou" na blog slibovaný recept na ten sýr, protože už mi na něj teče slina po bradě :o)))) A toolik zajímavých blogů.... jsem jako v říši divů :o)))
    Měj se příjemnovatě :o))). Pepča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :o)
      Neškrábou..my jsme na ruční zvyklí- máme tu ve Vratimově mýdlárnu a občas jsem tam kupovávala-jsme atopici..ono se ty bylinky vždy "omáznou" tou mýdlovou hmotou a nic necítíš :o) ale hlavně vím, že se neosypu a nejsou uvnitř ..no, kde co!
      Jo a sýry-recepísky se dají najít i na netu-v létě jsem dělala několik druhů sýrů ale z mléka z mlékomatu, zkus pohledat-ono když si člověk dá práci a udělá svou vlastní spešl recepturu, tak chápu, že ji třeba ani nebude chtít zveřejnit.. :o)
      Tož vítej ďouško a nakukuj, sbírej, peč..děláme to tady všeci..hezké společenství milých bližních!
      Tuž papa!!

      Vymazat