sobota 23. února 2013


Boj o chléb :o)

Když vidím inspiraci k nějakému mi milému tvoření, kuchtění - hlavně takovému všemu tomu, co dělá domov protepleným, jsem jak malá...dupu nožkama a pokřikuju zarputile - Já taky, já taky :o)
A takhle přesně to začalo s ideou domácího chleba..
Začalo to před fest lety koupí pekárny..klasika - davové selské šílenství, chléb v prášku, občas pokus něco pozměnit..JO, dobrý, ale...ten babičkovský to nejni a ani nebude chjo...

Pak tak před rokem chléb z hrnce - nedávno tu někdo o tom písal..JO!! Mňamka!! Pekáváno ke grilování, ale spíš o víkendu - BO v týdnu nejni čas :o)

Ha..najednou FB - kváskový chléb - slintajíc nad obrázky a vzpomínkou jak babička přesně o tomhle povídala, jsem se jala zabodnouti bulvy do kváskové mapy a hledala v okolí dobrou duši - našla dvě. Prst zabodnut do první - jeli jsme..v mrazu až ušiska lupaly..kvásek oddychoval v lednici do víkendu, BO čas...
Ha, postupy sjety na webech odshora dolů, našlapáno do hlavinky a ..do díla!!
Zakoupeny mouky dle doporučení - raději vícero druhů,BO budu pékávat jak divá že jo? :o), semínka, objednána ošatka na kynutí...
Pak hnětení do modrání zápěstí, očekávání, hokuspokus s vlhčením prostředí trouby u pečení..výsledek fňuk!!
Jo, vypadalo to jak chléb, ale tak po dvou dnech ležení ouplně vespod regálu, zasypán oněma krásnýma nadýchanýma bochníkama..a chuť takového toho Moskevského chleba..HELP!!
No nic, utřít frňák, zas zahledět do mapy a pro druhý kvásek :o)
Říkám paní co a jak..nebojte, tenhle můj chlebík upekla i moje známá, co neupeče NIČEHOŽNIC!!
Ha, tak pyšně se hrnu v svou kuchyň - tak děti, o víkendu bude konečně mňamózní krmě!!
:o)
Ty má prostoto, to máš tak, když se naparuješ!!
NO, dopadla pyšná selka jak sedláci u Chlumce :o)
Mrsk s utěrkou, založit ruce a NIC nebude..už mě ten chleba vyšel na víc než pět peněz a nic!! :o)
Žaluju mamince..
Na druhý den telefoun - ďouško, křesnička pekávala z piva, tu máš recepis a uvidíš!
Poslední fňuk..
Tak jo..:o)
A víte co?
JOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
:o)

Zaprvé - zakoupit pivísko..

Pak míti Filipa, BO já neměla...jsouc naprostý nechemik jala jsem se vlíti pivísko do krýglu a nadrobit droždí v něj - psali to..
ANO, jenže ona chemie má sílu a pivísko začalo bublat jak v pohádce a valilo se pěnózně ven - tak mrštně a ladně jako laňka skok de dvířkám, porvat nelbližší mísu a vsjo chlustnout do ní :o)
Tak holky - větší nádobu na píííívo :o)



Pak vysypat formu - ha, hezky se to řekne, ale jak narvat něco sypkého do kolmých spár a udržet to tam  ha???

 Po smíchání všeho, to bublalo jak v pohádce :o)

Tak..UF..po hnětení do padnutí :o) vecpat do formy!!
 

 Kynulo přehezky!!
Začala jsem se nenápadně chválit :o)

..a pak to zásaditě přišlo :o)
Mršavec se nevyklopil..větší část chlustnuta na plech ale zbytek držel mezi pedigem jak přibitý :o)
Tak silou vůle urváno..
Tak..věřte, hmota měla takové ty otisky po ošatce, fakt JO...ale jen občas, někde, maloučko :o)
NO nic, mě nenaštveš!
Pojato výtvarně,zbytky seškrábané z ošatky, nahňácány esteticky ouplně krásně na povrch hmoty..
Haha
JO a mršavec asi tím, jak se porval, začal očividně chřadnout, klesat, tak jsem mu před vsunutím do trouby pohrozila a helemesekoukejmese...po chvíli začal s nadouváním a já taky :o)
Vonělo to víceji a víceji..
 

Nakonec to dopadlo dobře..čert vem estetiku, chutná báječně!! :o)
NO, není z kvásku, ale chutná přesně tak, jak jsem chtěla, tak co?? ŽE? .o)
 MLASK!!

A včil, kdyby někdo chtěl chléb z pivíska.. od křesničky.. :o)

1 kg hladké mouky
3 lžičky soli
-"-         kmínu
2 dcl teplé vody
1 pivo 10st.
5 dkg kvasnic

Kvasnice rozpustit v pivu, po chvíli přidat ostatní a zadělávat min.10 min.
Pak pomoučit a kynout 40 min na teplém místě. Dát na vymazaný plech a péct:
10 min prudce - já dala 250st
40 min mírně - já dala 150st
10 min prudce - 250 st
Po vytažení potřít slanou vodou.
Já teda dala kynout do fest vymoučené formy (teda asi nebyla fest, ale lípěji to fakt nešlo :o) ), pomoučila jsem i to vrchní-horní stranu. Pak jsem roztopila troubu na oněch 250 a sešoupla vykynuté dílo a šup do pece. Potírala jsem 2x slanou vodou v průběhu pečení, ně po něm..
Po vytažení nádherně dutě zněl, pak to trošku zvlhlo, ale vůbec neva!!
..A mizí rychle :o)
Tak zkuste, kdož chcete!!

Ha, druhý pokus už je lepšejší :o)
Nepřilepil se, kluk jeden!!


A music k tomu :
The Lumineers : http://www.youtube.com/watch?v=zvCBSSwgtg4

HUGS všem!

..

11 komentářů:

  1. Další milý příběh o chlebu :-)), pokud můžu, tak do ošatky je dobré vložit utěrku pomoučenou, chleba se v ní pěkně vytvaruje podle vzoru, a hlavně se nepřilepí a hezky se nakynutý přesune na plech. Dobré je mít utěrku bez vůní z aviváže či prášku. Posouvám, co mi bylo posunuto.
    Přeji další voňavé pečení, věřím, že se povede i ten kváskový....nic na tom není ;-).
    Opatruj se, i všichni tam u Vás....pa pherenis

    OdpovědětVymazat
  2. Jak to čtu, je to brnkačka:-))
    Dík za bezva návod:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, z piva jsem chleba ještě nedělala, vyzkouším. A opět jsem se dobře bavila :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Verunko - jj do utěrky jsem dávala kynout ten hrncový..ale tady to prostě musí kynout v ošatce aby byly vidět ty rýhy, když už jsem do ní investovala..byla to moje chyba - podruhé už se nepřilepil - chtělo to festovněji vysypat :o)
    Kváskový asi nejni pro mě, škoda..nechutná mi- asi br výběr mouky a tak..tento je levou zadní a hned :o)
    Hezké dny!

    OdpovědětVymazat
  5. počteníčko nezklamalo a chleba z piva ani nemůže :-))!!! ♥Iva

    OdpovědětVymazat
  6. Pivní chleba už dělám dlouho,ale zadělávám a peču v pekárně,jen dělám teda menší množství,bo věčí by mi uteklo z pekárny.Kváskovej sem zkoušela z vlastního kvásku,no nevykynul... Včil mám darovanej kvásek,proto mu dám druhou šanci,tak uvidím... Ale popsat jako ty bych to nikdy nedovedla...Děkuju za slůvka co povzbudí a donutí neházet flintu do žita.(Žito přece patří do chleba:-)))
    Hodně dalších zdárných pokusů Ti z jihu přeje Monis

    OdpovědětVymazat
  7. Danuško,
    já věděla proč se do toho nepouštím ;-)
    Blogové šílenství kváskového chleba jsem také zaregistrovala,ale stále neměla odvahu.
    Když jsem četla kolik pokusů se nezadařilo a tolik práce !
    Ale tenhle vypadá fakt lákavě , z piva a kůrčičku cítím až přes monitor :-)
    Popsáno opět s humorem tobě vlastním :-)
    P.S. Záleží na značce piva ? ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Danuško,
    taky mě polapilo kváskové šílenství, ale já teda musím říct, že http://www.cuketka.cz/?p=11418
    jsme napoprvé vyzkoušela tento jednoduchý recept
    a chleba se povedl. A to mě samozřejmě navnadilo, sněd se hned, tak jsme během jednoho týdne pekla snad 3.
    Jo teď jsme trochu polevila, ale kvásek mám furt v lednici, musí se sem tam přikrmit a prostě chleba je opravdu jako z mého dětství. Úplně jiná chuť,než ty kupované piliny. Tak ať se dílo daří. Petra

    OdpovědětVymazat
  9. Monísku ♥..ono až nastoupá zapomnění na mou vlastní nemehlost :o), vyzkouším!!
    Ilonko, taky jsem uvažovala, jakýpak by byl z pívíska z takových těch malýcjh pivovárků, kde stojí litr 63 Kč :o)..ale používám normál klasik
    Petři, jj ten kupovaný je na nic- drolí se a chuť roste v pusině :o)

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý večer, tak se zpožděním čtu. Chleba peču. I kváskový a taky jsem sním bojovala. Ale teď mi všechny ty úkony připadnou náramně srozumitelné a jednoduché. Pokud máte ještě chuť podívejte se na stránky conovehonakopci. Je tam celý oddíl o chlebu. Veliká diskuse, rozpisy "jakproblbečky"- což jsem já velice ocenila :-).Hodně zdaru.Monika

    OdpovědětVymazat
  11. Ha, Moni-jakproblbečky je akorát pro mě :o)!!
    Super, díky, kouknu!!

    OdpovědětVymazat