úterý 5. srpna 2014


Delikvent Žabák přistižen
na brusinkách!

Prázdniny jsou v půlce, ba za půlkou..safra :o)
Nějak fest to utíká!
Nicméně v srpnu se konečně dostavuje  onen kýžený a zasloužený pocit svobody, spánku, tvoření, kulinaření a až od teď můžu opravdu říct, že prázdninuju.
Kdo pracuje ve školství, ví :o)
Kromě restů domácích i zahradních, výtvarných, recy šicích a tunících se čím dál častěji vyskytuju i dobrovolně v kuchyni a zkouším, oprašuju recepty odložené během roku na "někdy".
Jeden z nich byli Žabáci.
Vzhledem k mé posedlosti dostat do dětí zdravé mléčné výrobky horem dolem, se letos vše točí vesměs kolem mléka. Zas a opět :o)
Více příště..
Dnes Žabáci s tvarohovou směsí..a protože tvarohová směs je u nás tzv.FURT, využila jsem sušené brusinky a ejhle, novota!!
A oceněná!!
Zařazeno do šuplíku Častěji!!
:o)
 

Jde o tzv. levouzadní recept :o)
 
Tvarohoví žabáci:
 
210 g hladké mouky
1 vejce
50 g cukr krupice
100 g másla
špetka soli
půlka prášku do pečiva

 
Náplň:

200 g tvarohu
40 g cukru
2 pol.lžíce solamylu
20 g kysané smetany
1 žloutek

 
Na potření:

1 žloutek
trochu teplé vody

 
Nejdříve vymícháme tvarohovou náplň - vše rozmixujeme a dáme na chvíli ztuhnout do lednice.
Pak připravíme těsto:
Smícháme změklé máslo, vejce a špetku soli. Pak přidáme zbytek. Nejdříve šlehačem nahrubo a pak ručně propracujeme do kompaktní hmoty-připomíná linecké těsto.
Necháme cca 15-20 min stát.
Pak si bochánek rozdělíme na stejné kousky-mi vyšlo 12 ks.
Z těch uděláme válečky a ty rozválíme na oválnou placičku,
na kterou dáme větší lžičku tvarohové směsi a poklademe brusinkama (to samože nemusíte)
 
 
 
Druhou polovinu těsta přiklopíme na tvarohovou směs. Při třetím žabákovi jsem tvaroh dávala až na plechu, aby mi to přenášením nevyteklo.
 
 
Kladla jsem na pečící papír. V recepísku psali vymazat plech, ale to se mi zdálo už fest.
Žabáky jsem potřela směsí 1 žloutku s trochou teplé vody.
 


Pečeme cca 20 min na 200stupňů, prostě jemně do zlatova.
 
 
 
 
První se zmizli ještě horcí a myslím, že právě horcí s kopečkem  zmrzliny by bylo to pravé letní svačinkové osvěžení!!
 
Tak krásné dny..u nás tedy fest bouřkové, ale neva :o)
 
HUGS všem ♥
 
 
...

3 komentáře:

  1. Vypadají dobře, zkusit bych mohla:-))

    OdpovědětVymazat
  2. hmmm recepty z kategorie "lavazadna" mam najradsej... urcite vyskusam :), dakujem pa Zuzana

    OdpovědětVymazat